Bij kickboksen denk jij alleen maar aan trappen en stoten en aan een sport die alleen maar geschikt is voor stoere mannen. Maar wist je dat kickboksen tegenwoordig veel meer is dan dat? Het is niet voor niets enorm populair, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Kickboksen is namelijk een leuke, maar ook uitdagende sport, waar je heel veel aan hebt. Voel jij je niet altijd zelfverzekerd of wil je graag beter voor jezelf op kunnen komen? Ook hierbij kan kickboksen jou helpen. Daarnaast beoefenen veel mensen deze sport om een fittere en sterkere versie van zichzelf te worden. Door de verschillende oefeningen en belasting op je lichaam, word je sterker, maar ook slanker. Je traint je gehele lichaam. Kijk alleen al naar de stoot of een ‘jab’ zoals dit in de kickbokswereld wordt genoemd. Hierbij komen de schouderspieren, armspieren, rugspieren en buikspieren in actie. Tot slot is kickboksen ook mentaal een goede manier om frustraties los te laten en stress te verminderen.
Waar komt kickboksen vandaan?
Oorspronkelijk komt het kickboksen uit Thailand. De officiële naam is ook Muay Thai. Het wordt daar al eeuwenlang beoefend en is daar net zo belangrijk als voetbal bij ons. Nederlanders, ja Nederlanders hebben het geïntroduceerd in Europa. De Nederlandse school heeft al vele helden in het hedendaagse kickboksen voortgebracht. Misschien klinkt de naam Rico Verhoeven jou bekend in de oren? Hij is zeker niet de enige Nederlander die succes heeft in het kickboksen. De grote hype over de grote jongens in de kickbokswereld zoals Rico en Badr Hari heeft zich weten te vertalen naar de gewone sportschool. Gaat jouw gym mee met de tijd, dan is er zeker ruimte voor dit aanbod.
Wat is het verschil tussen kickboksen en boksen?
Kickboksen en boksen lijken heel veel op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen en dit zit met name in de regels rondom het gebruik van handen en voeten. Bij het boksen is het alleen geoorloofd om stootcombinaties te maken. Bij kickboksen mag je naast stoten, ook trappen en knieën. Bij het originele Thai boksen zijn bijvoorbeeld ook ellebogen toegestaan. Denk je nu: dit is allemaal leuk, maar voor mij heftig qua impact, of heb je geen zin in blauwe plekken? Dan is er ook nog bokszaktraining. Hierbij maak je dezelfde combinaties, alleen niet op de persoon zelf, maar op de bokszak. Dit laat dus al zien dat kickboksen voor iedereen toegankelijk is en niet alleen beoefend kan worden door stoere mannen. Kickboksen is in principe een sport die bestaat uit fysiek contact, maar hoeft niet per se gebruikt te worden in de agressieve vorm waarin het verslaan van de tegenstander centraal staat. Veel sportscholen bieden tegenwoordig kickbokslessen aan om de techniek te beoefenen en fit te worden.
Kickboksen en zelfvertrouwen?
Kickboksen is een effectieve, snelle en daadkrachtige training, die veel doet voor je mind. Naast de fysieke uitdaging is kickboksen ook een mentale ontlading. Frustraties kun je er op een veilige manier uitgooien tijdens een training. Het maakt je fysiek sterker, maar zorgt ook voor mentale groei. Het geeft je zelfvertrouwen een boost! Kickboksen kan zelfs worden ingezet op het gebied van coaching en/of therapie, waarbij bewegen als middel wordt ingezet.
Wat zijn de voordelen van kickboksen?
Het opbouwen van meer zelfvertrouwen, is natuurlijk niet de enige reden waarom kickboksen zo populair is. Daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet wat j emet kickboksen kunt bereiken.
- Verbeter je conditie
- Ontwikkel je kracht
- Snelle verbranding van calorieën
- Gebruik het als uitlaatklep
- Wapen je tegen stress
- Geef jezelf een energie boost
Wil jij kickboksen?
Om te kunnen starten met kickboksen, moet je allereerst op zoek gaan naar een gym of sportschool waar jij je op je gemak voelt. Hier zul je ongetwijfeld de eerste paar keren spullen kunnen lenen die je nodig hebt voor de sport. Zo kun je kennismaken met kickboksen zonder direct te investeren. Uiteindelijk is het fijn om je eigen bokshandschoenen en scheenbeschermers aan te schaffen, wel zo hygiënisch. Als je zover bent, zorg er dan voor dat je de juiste maat kiest voor bokshandschoenen. Deze worden aangegeven met OZ (ounces). Het aantal OZ geeft aan hoe zwaar en groot de bokshandschoen is, en hoeveel bescherming hij biedt. Volwassen recreanten gebruiken gemiddeld 14 tot 16 OZ bokshandschoenen. De maten lopen op met 2. Dus 10-12-14. Bij scheenbescherming is het belangrijk om de bovenkant aan te laten sluiten op kniehoogte, dus niet op of over de knie. Verder is het belangrijk dat je lekker los zittende kleding meeneemt voor je trainingen.
Kickboksen is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid in Nederland. Dit komt onder andere door de positieve aandacht die de sport krijgt. Grote namen zoals Rico Verhoeven en Badr Hari spelen hier een belangrijke rol in. Daarnaast merken wij bij Stellingwerf Gym dat naast de fysieke voordelen, ook de mentale boost die je van kickboksen krijgt een bepalende factor is. Zo zorg je ervoor dat jouw fysieke en mentale gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven.
Nieuwsgierig geworden naar het kickboksen? Neem dan contact met ons op en ervaar het zelf!