Runningtherapie

“Door het sporten ben ik ook weer een stuk ontspannener, waardoor ik weer meer energie heb voor andere leuke dingen”.

Door de waan van de dag zijn we veel bezig met wat anderen van ons willen. Door onze prestatiegerichte maatschappij staan we de hele dag ‘aan’. Hierbij vergeten we onszelf soms. Het werk, ons gezin en onze wil om alles optimaal te willen doen, kan ervoor zorgen dat we vermoeid raken. Wanneer je dan s’ avonds uitgeput op de bank zit, denk je niet meer aan sporten, laat staan hardlopen. Toch zorgt rustig hardlopen voor meer energie. Dit klinkt tegenstrijdig, daarom wil ik jou tijdens de runningtherapiesessie laten ervaren dat dit daadwerkelijk zo is.

Wat levert runningtherapie jou op?

Meer energie

Je uithoudingsvermogen verbetert, waardoor je meer energie hebt voor leuke dingen.

Betere nachten

Je ervaart meer rust in je hoofd, waardoor je beter slaapt.

Minder somber

Je voelt je positiever doordat je praat over dingen die in je hoofd spelen.

Minder angst

Je weet jezelf beter onder controle te houden en kijkt minder op tegen situaties.

Actiever in het leven

Je raakt gewend aan beweging en krijgt daardoor meer gedaan.

Je gezondheid verbetert

Door het hardlopen verminder je de kans op hart- en vaatziekten, obesitas, borstkanker en diabetes.

Hoe werkt het?

De eerste sessie(s) loop je samen met je runningtherapeut. Daarna kun je (wanneer er meer deelnemers zijn) eventueel in een groepje verder gaan. Natuurlijk kun je je ook als groepje aanmelden. In principe duurt de cursus twaalf weken. Halverwege evalueer je de voortgang en stel je zonodig je persoonlijke doelen bij. De voortgang houden we bij in een hardlooplogboek. Aan het eind stel je samen vast welke vooruitgang je hebt geboekt en of dit in overeenstemming is met je persoonlijke doelen. Ervaring met hardlopen is niet nodig om aan runningthearpie deel te nemen.

Runningtherapie

Inhoud van het traject

 • Bewustwording van beweging, ontspanning, ademhaling
 • Leren rustig en ontspannen bewegen
 • Eigen mogelijkheden verkennen op het gebied van hardlopen
 • In beweging komen, onder begeleiding van
 • Optioneel, toewerken naar 5 km of 10 km
 • Basisprincipes van blessurevrij hardlopen

Jouw investering:
€75,00 excl. BTW per uur

Hoe werkt het?

De eerste sessie(s) loop je samen met je runningtherapeut. Daarna kun je (wanneer er meer deelnemers zijn) eventueel in een groepje verder gaan. Natuurlijk kun je je ook als groepje aanmelden. In principe duurt de cursus twaalf weken. Halverwege evalueer je de voortgang en stel je zonodig je persoonlijke doelen bij. De voortgang houden we bij in een hardlooplogboek. Aan het eind stel je samen vast welke vooruitgang je hebt geboekt en of dit in overeenstemming is met je persoonlijke doelen. Ervaring met hardlopen is niet nodig om aan runningthearpie deel te nemen.

Runningtherapie

Inhoud van het traject

 • Bewustwording van beweging, ontspanning, ademhaling
 • Leren rustig en ontspannen bewegen
 • Eigen mogelijkheden verkennen op het gebied van hardlopen
 • In beweging komen, onder begeleiding van
 • Optioneel, toewerken naar 5 km of 10 km
 • Basisprincipes van blessurevrij hardlopen

Jouw investering:
€75,00 excl. BTW per uur

Voor wie is Runningtherapie geschikt?

Runningtherapie is voor iedereen die last heeft van klachten als vermoeidheid, depressiviteit, slaapproblemen, agressie, burn-out klachten e.d.

Wat wij van het traject vonden?

Jelske

In januari kwam ik thuis te zitten met een burnout. Ik had maar één doel en dat was zo snel mogelijk weer aan het werk, het liefst zo gewoon en vertrouwd mogelijk. Gelukkig kon ik heel snel bij Jaap terecht, want één ding wist ik zeker, praten wilde ik niet alleen, ik wilde actie. Iedere week zag ik Jaap, een houvast in mijn periode thuis. Hij leerde mij om mezelf beter te begrijpen en om mijn vaste patronen, die me lang op de been hadden gehouden, te doorzien. Te ontdekken dat ze ook mijn valkuil waren. Iedere week had hij weer een nieuwe oefening bedacht die voor mij werkte als een spiegel. Wat heb ik vaak, in mijn hoofd, op Jaap gemopperd. Maar toch kwam ik iedere keer met nieuwe energie thuis.

Langzaam merkte ik dat mijn denken veranderde en dat ik keuzes durfde te maken die ik eerder niet maakte. Ik leerde om mijzelf vaker op nummer één te zetten en ik leerde om in mijzelf te geloven. Het hele traject van thuis zijn en het hebben van een burnout duurde langer dan ik van te voren had bedacht, maar heeft me zeker iets opgeleverd. Ik heb geleerd om andere keuzes te maken..

Lees meer

en om te leren doseren. En ondertussen weet ik dat dat werkt. Mijn leven voelt meer ontspannen en er blijft energie over om onverwachte gebeurtenissen te kunnen handelen. Deze manier van werken aan mijzelf tijdens mijn burnout was voor mij heel erg fijn. Iedere sessie begon met een kort ‘hoe sta ik ervoor-gesprek’ en door daarna actief aan de slag te gaan, leerde ik voelen en zat ik minder in mijn hoofd. Ik ben Jaap ontzettend dankbaar voor zijn begeleiding in een mix van humor, verheldering scheppen en het iedere keer voorhouden van een spiegel. Voor mij was dit de perfecte mix.

Lieke

“We hadden een discussie toen we je zagen, we twijfelden of jij het was…” Dit kreeg ik te horen toen ik onlangs kennissen tegenkwam op een feest. “Hoezo? Het is een tijdje terug dat ik jullie sprak, maar er is niks aan mijn uiterlijk veranderd” was mijn antwoord. “Nee dat is het ook niet, het is je uitstraling die anders is. Sterker.” Ik zie dit als een groot compliment en dit weerspiegelt zeker het resultaat van mijn traject met Jaap.

Door een moeilijke periode in mijn leven was ik volledig uit balans. Ik had hulp nodig, maar het idee dat ik alleen maar moest gaan zitten en praten was voor mij een drempel. Stellingwerf Gym bleek de gouden tip, op basis van sport en beweging aan jezelf werken past bij mij als actief persoon.

Jaap zijn kracht is voor mij de juiste balans van plezier en het vertrouwen wat hij je geeft om je kwetsbaar op te stellen. Daardoor durfde ik (soms letterlijk) blindelings zijn oefeningen uit te voeren en Jaap gaf elke keer een mooie koppeling naar het dagelijks leven. Ik keek uit naar elke sessie en vertrok ook altijd met een goed gevoel, alles wat ik heb geleerd helpt me nog dagelijks. Ik kan het dan ook alleen maar van harte aanbevelen om die drempel over te gaan en bij Stellingwerf Gym binnen te stappen!

Frederique

Je kunt ook gaan kickboksen in Ferwoude, zei de POH GGZ toen we gingen kijken welke hulp voor mij passend zou zijn. Ik zat met een burn-out thuis van mijn werk en moest echt met mijzelf aan de slag. Er zijn zoveel mogelijkheden voor hulp, maar ook lange wachtlijsten. De reguliere GGZ sprak mij nu niet aan. Ik dacht dat het goed zou zijn om weer te voelen. Ik was altijd bezig met alles te beredeneren en was het luisteren naar mijn lichaam en het voelen kwijtgeraakt. Maar zou kickboksen in Ferwoude dan de passende hulp voor mij zijn?

Na het bekijken van de website van Stellingwerf Gym, besloot ik een intakegesprek aan te vragen. Tijdens het intakegesprek met Jaap kon ik mijn verhaal kwijt en had ik meteen het idee dat dit wel eens wat voor mij kon zijn. Door middel van hardlopen, kickboksen en heel veel andere lichamelijke oefeningen heb ik weer geleerd om naar mijn lichaam en mijn gevoel te luisteren.

Ook heb ik veel over mezelf geleerd en over de patronen die er tijdens je leven insluipen. Dat was soms best confronterend, maar ook helpend. Wil je meer inzicht in je patronen, wil je weer luisteren naar je lichaam en voelen in plaats van alleen maar nadenken, neem dan contact op met Jaap!

Bekijk meer reviews

Andrea
Ik liep steeds vaker vast in bepaalde situaties. In zowel privé als werk ervaarde ik stress in mijn hoofd en lijf en wilde al een lange tijd hulp voor mezelf. Ik was heel vaak niet meer blij met hoe ik reageerde in bepaalde situaties. Toen kwam de gouden tip van mijn broer 🙂 om een gesprek aan te vragen bij Stellingwerfgym. Zo gezegd zo gedaan en als
snel startte ik met het 1 op 1 traject met coach Jaap. Vanaf dag één voelde ik mij op m’n gemak. Ik was lichtelijk gespannen van ‘wat zou mij te wachten staan?’ Maar het voelde veilig en ik durfde mij daarom al snel helemaal open te stellen aan zijn manier van coachen en de oefeningen die we elke week deden. Gemotiveerd ging ik het proces met mezelf aan. Jaap deed elke week andere oefeningen die mij soms behoorlijk confronteerde. Dit was achteraf gezien nodig om voor mezelf te beseffen hoe ik ook anders op bepaalde situaties kan reageren of ermee om kan gaan. Ik ben Jaap enorm dankbaar voor bepaalde inzichten die ik gaandeweg heb gekregen en de fijne gesprekken! In bepaalde situaties waar het neigt ‘mis te gaan’, kan ik nu sneller omdenken in mijn hoofd, duidelijkere grenzen stellen en is de actie die erna volgt een stuk prettiger! Bedankt. Ik zou het iedereen aanraden.


Gerben

Zelf was ik al best fanatiek met sporten voor ik bij Jaap terecht kwam. Sporten is sowieso al leuk en in tegenstelling tot het dagelijks leven was ik tijdens het sporten wél in staat om gevoel en emotie kwijt te kunnen. Jaap weet als geen ander hoe je vanuit beweging de vertaling kan maken naar het dagelijks leven. De creativiteit van de oefeningen heeft me nog veel meer inzichten gegeven dan ik dacht. En belangrijker nog, ik kon de ervaring van die oefeningen gebruiken om ook daarbuiten zelfverzekerder, betrouwbaarder en meer mezelf te zijn. De oefeningen zelf en zeker ook de ontspannen maar soms ook confronterende werkwijze van Jaap hebben het enorm waardevolle sessies voor mij gemaakt.

Marco

Ik heb lang rondgelopen met paniekaanvallen, waardoor ik niet meer durfde te sporten. Toen ben ik op verwijzing van de huisarts bij Stellingwerf Gym terecht gekomen. Onder begeleiding sporten gaf me langzaamaan weer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Nu kan ik gelukkig weer helemaal vrij uit sporten, zonder dat ik gelijk weer een paniekaanval krijg. Door het sporten ben ik ook weer een stuk ontspannener, waardoor ik weer meer energie heb voor andere leuke dingen. Los van de professionele aanpak, is het ook een hele leuke gym waar je je snel thuis voelt. Bedankt voor de fijne begeleiding. Ik heb er super veel aan gehad!

Corina

Vooraf was ik best onzeker als niet sporter. Wat zou het me opleveren? Welke opdrachten krijg ik op mijn bordje, waar ik geen behoefte aan heb? Ik was onzeker over waar ik misschien de controle over zou gaan verliezen. Gelukkig gaat Jaap het traject met alle respect, tijd en geduld aan. Hij kijkt echt naar mijn situatie en stemt elke keer opnieuw goed af wat daarin op dat moment voor nodig of gewenst is. Dit doet hij op een dusdanig professionele en doortastende manier dat (zelf)vertrouwen groeit, je zelfinzicht creëert en je zin krijgt om hier verder mee aan de slag te gaan! Ben beter in mijn vel komen te zitten, tevreden met mezelf en de keuzes die ik nu – bewust – maak. Een gelukkig(er) en zelfverzekerder mens ?. Ik zou het programma aanbevelen aan iedereen die ‘voelt’ dat íe vastloopt in een bepaalde situatie en niet weet hoe nu verder. Of dat je weet dat de situatie waar je op dat moment in zit, niet goed voor je is en niet gaat veranderen als je niet in de ‘actie’ gaat komen…

Anouk

Een burn-out, en nu? Na een lange zoektocht en van alles uit proberen, kwam ik uit bij Stellingwerf Gym. Mijn idee was Kickbokstherapie, maar tijdens het eerste gesprek werd er gedacht aan een andere insteek; Runningtherapie met Jaap zou een goede match zijn. En dat was het! Veel aspecten tijdens het hardlopen komen terug in het dagelijks leven, wat een leerschool, iedere week weer. Een hardloper was ik niet, maar nu ik weet hoeveel ontspanning het kan brengen, maak ik nog steeds wekelijks een rondje. We maakten de combinatie met intelligent sporten, ook boordevol herkenbare patronen uit het dagelijks leven. Je lijf in beweging, wat een rust kan dat brengen! Langzaam werd het opgejaagde gevoel in mijn lijf minder en lukte het de wijze lessen vanuit het sporten over te nemen in het dagelijks leven. Het resultaat? Meer rust in het lijf, weer volop energie én niet onbelangrijk; af en toe andere keuzes maken in het kader van goede zelfzorg om dit te behouden. Grote dank aan Jaap!

Over de trainer

Ik ben Jaap, vader van drie kinderen en heb een fulltime baan. Ik heb een opleiding op het CIOS gedaan en vervolgens SPH (sociaal pedagogische hulpverlening). Ik heb de afgelopen jaren ervaring opgedaan in de hulpverlening. Hierbij heb ik veel verschillende mensen met diverse achtergronden ontmoet. Sinds een aantal jaar ben ik werkzaam bij Stellingwerf Gym. Hier heb ik mijn passie voor sport mogen combineren met het begeleiden van mensen naar meer balans in hun leven. Sinds 2019 ben ik gecertificeerd runningtherapeut.

Jaap

Veelgestelde vragen

Ik heb geen conditie, is runningtherapie dan wel wat voor mij?

Voor Runningtherapie is het niet noodzakelijk om over een goede conditie te beschikken. We gaan in een rustig tempo hardlopen.

Ik kan geen uur lang hardlopen. Is Runningtherapie wel geschikt voor mij?

De sessies duren ongeveer 45 minuten, daarna bespreken we de sessie even na. Dit betekent niet dat je ook 45 minuten aaneengesloten hardloopt.

Tijdens het hardlopen kan ik niet meer praten, hoe kan ik dan met een therapeut gaan hardlopen?

Tijdens de sessie praten we wel, maar door het lage tempo is praten prima te doen.

Wordt Runningtherapie vergoed?

Er zijn verschillende zorgverzekeringen die de cursus (deels) vergoeden.

Wil je lekker in je vel zitten? Meld je hier aan