(Weer) beginnen met sporten: 6 tips
beginnen met sporten

We weten allemaal dat sporten goed voor ons is. Zowel fysiek als mentaal. Maar bij het idee alleen al, word jij al moe. Je weet niet welke sport je zou moeten doen en je bent altijd ‘druk’, dus welke tijd blijft erover om dit überhaupt te doen? Of misschien sport je af en toe, maar zorgt een gebrek aan motivatie er altijd voor dat je uiteindelijk weer stopt. Soms zit je helemaal in de ‘flow’ en het andere moment heb je er niet zoveel zin meer in. ‘Sporten is niks voor mij’, ‘ik heb geen tijd om te sporten’, ‘sporten geeft bij mij geen resultaat’. Herkenbaar? We hebben allemaal wel eens zo’n moment dat de motivatie ver te zoeken is. Misschien herken je het wel van na een vakantie. Je zit nog helemaal in de vakantiemodus en bij thuiskomst is het eigenlijk de bedoeling je beweging weer op te gaan pakken. Wanneer dat niet meteen lukt, baal je weer van jezelf. ‘Het wordt toch nooit wat’, denk je. Door te blijven hangen in negativiteit en het denken in beperkingen, ga je je niet beter voelen. Het is belangrijk om jezelf te blijven motiveren weer te beginnen met sporten. Maar hoe doe je dat? Wij geven je een paar tips!

 

Trakteer jezelf op een nieuwe sportoutfit

Niets is leuker dan sporten in lekker zittende, functionele, maar vooral ook leuk uitziende sportkleding. Dit voelt als een goed begin. Je voelt je zelfverzekerd en het zorgt voor een extra stimulans om er helemaal voor te gaan!

 

Begin rustig

Je hebt de eerste stap gezet om van start te gaan, goed bezig! Nu kan het zijn dat je zo enthousiast bent dat je vervolgens om de dag of iedere dag gaat sporten. Terwijl je dit leest, denk jij al bij jezelf: ‘dit kan niet lang goed gaan’. En het is inderdaad lastig om de motivatie voor langere tijd vast te houden wanneer je te hard van stapel loopt. Belangrijk is om je trainingen rustig op te bouwen. Helemaal als je nog nooit hebt gesport of als dit een hele lange tijd geleden is. Één of twee keer per week is prima om mee te beginnen. Vind je het sporten na enige tijd dan nog steeds heel leuk? Dan kun je hier altijd een trainingsmoment aan toevoegen. Zorg ervoor dat je niet over je eigen grenzen heen gaat en vraag niet gelijk teveel van jezelf.

 

Kies een sport die je leuk vindt

Het klinkt als een open deur, maar het is zo belangrijk om een sport te kiezen die je leuk vindt. Alleen dan is het vol te houden. Je zult het dan ook vaker gaan doen en het zal minder als ‘moeten’ voelen. Vind je het lastig om erachter te komen welke sport bij jou past? Ga dan bij jezelf na waar je het liefste wil sporten. Voel jij je thuis in een gym, waar veel mensen tegelijk sporten of sport je liever thuis en/of alleen? Allemaal vragen die je voor jezelf kan beantwoorden en die van belang zijn om jou gemotiveerd te houden. Ook is het tegenwoordig bij bijna alle sportscholen wel mogelijk om een proefles te volgen, maak hier gebruik van om te ervaren wat echt geschikt voor je is. Sporten kan echt leuk zijn. Zorg ervoor dat je er energie van krijgt.

 

Plan je trainingen iedere week in

Een vast sportmoment bepalen kan jou helpen om in beweging te blijven. Kijk welke frequentie realistisch is voor jou en creëer vaste momenten in de week. Zet je trainingsmomenten desnoods in je agenda. Dit zorgt voor nog meer structuur en verkleint de kans dat je alsnog afhaakt. Er zitten 168 uren in een week. Dan zijn er vast en zeker twee uren per week beschikbaar voor jouw sportmoment.

 

Ga samen sporten

Ook samen trainen kan voor een extra stimulans zorgen. Zo kan je samen met een vriend/vriendin, broer/zus, buurman/buurvrouw een afspraak maken om in ieder geval een aantal keren per week samen te sporten. Je zult hierdoor minder snel je training afzeggen. En heb je geen zin? Dan kan de ander je overhalen om toch te gaan. Daarnaast is samen sporten natuurlijk veel gezelliger. Lekker bijkletsen en na afloop kan je samen het succes delen.

 

Doen en houd vol!

Je moet ergens beginnen dus uiteindelijk is het belangrijkste: GO! Maak je niet druk over alles wat je ervan kan weerhouden. Geen conditie? Niet sterk genoeg? Dit zijn juist allemaal aspecten waar je aan gaat werken als je gaat beginnen. Hou je ook niet met anderen bezig, wat die van je zullen vinden. Ga het doen, omdat je het zelf wilt. En omdat jij je er fysiek en mentaal beter van gaat voelen. Misschien willen de mensen die niks aan sport doen het juist ook heel graag en geef jij mooi het goede voorbeeld!

Er zijn zoveel mogelijkheden om jezelf te motiveren te beginnen met sporten. Het is belangrijk om je leefstijl gezond te houden en daar is bewegen nu eenmaal een belangrijk onderdeel van. Deze voordelen ga je niet alleen fysiek merken maar ook mentaal. Je krijgt er meer energie door, zodat je ook weer lekkerder in je vel zit. Daar kan je toch alleen maar blij van worden? Hoe zorg jij ervoor dat je (weer) gaat sporten? Vind je het leuk om dit met ons te delen? Via admin@stellingwerfgym.nl zijn wij altijd bereikbaar voor jullie, ook voor vragen.

Ontvang gratis video’s en tips!